top of page

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας (ΙΝΕΠ) με στόχο τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ τους για τη διοργάνωση του Nicosia Book Fest (Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας) καθώς και την επέκταση της συνεργασίας αυτής και σε άλλους τομείς.

 

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διασκέψεων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, και το πρωτόκολλο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΓΤΠ, η Διευθύντρια κα Σόφη Μιχαηλίδου και εκ μέρους του ΙΝΕΠ ο Επιστημονικός Διευθυντής κ. Γιάννος Κατσουρίδης.

 

Σε σύντομο χαιρετισμό της στην τελετή υπογραφής η κα Μιχαηλίδου ανέφερε: «Το ΙΝΕΠ, ως βασικός διοργανωτής του Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας για δύο συνεχόμενες χρονιές και αναγνωρίζοντας την έλλειψη κουλτούρας αλλά και ενδιαφέροντος για το βιβλίο, ανέλαβε την πρωτοβουλία και, μέσα από την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, κατάφερε να το καθιερώσει ως έναν θεσμό που προωθεί το βιβλίο στο κυπριακό κοινό κάθε ηλικίας, φέρνει κοντά τους αναγνώστες με τους συγγραφείς και αναδεικνύει το έργο των Κύπριων συγγραφέων. Ταυτόχρονα το Φεστιβάλ καθ’ εαυτό εξυπηρετεί δύο βασικότατες ανάγκες του πολίτη: της κοινωνικότητας και της μάθησης, αφού δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες συμπολίτες μας να περάσουν ένα πολύ όμορφο σαββατοκύριακο, αλλά και να εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες του σπιτιού τους με βιβλία αλλά και τις δεξαμενές του μυαλού τους με πληροφόρηση.

 

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και τις δύο χρονιές υπήρξε συνδιοργανωτής στο Φεστιβάλ υπό την ιδιότητά του ως εκδοτικός φορέας του κράτους, παρουσιάζοντας τις εκδόσεις όλων των Υπουργείων και Υπηρεσιών αλλά και της Διαφώτισης. Μέσα από τη συνδιοργάνωση αυτή, και από τον τρόπο που το κοινό αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, αναδείχθηκε η ανάγκη για θεσμοθέτηση και εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ ΓΤΠ και ΙΝΕΠ».

Το πρωτόκολλο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΓΤΠ, η Διευθύντρια κα Σόφη Μιχαηλίδου και εκ μέρους του ΙΝΕΠ ο Επιστημονικός Διευθυντής κ. Γιάννος Κατσουρίδης.

Η Διευθύντρια του ΓΤΠ διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών έρχεται και θα έρχεται πάντοτε αρωγός σε ενέργειες και εκδηλώσεις που προωθούν τον πολιτισμό, τη φιλαναγνωσία, την πνευματική καλλιέργεια και την αγάπη για το βιβλίο.

 

Από πλευράς του ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι σε συνέχεια της πολύ πετυχημένης συνεργασίας στη συνδιοργάνωση του 1ου και 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αποφάσισαν από κοινού όπως θεσμοθετήσουν σε πιο σταθερή βάση τη σχέση συνεργασίας που αναπτύσσουν τόσο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου όσο και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

 

«Θεωρούμε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών έναν πολύτιμο συνεργάτη, και έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, και γι’ αυτό τον λόγο προχωρήσαμε σε αυτή την ιδέα της θεσμοθέτησης της μεταξύ μας συνεργασίας που ελπίζουμε ότι, όπως έχει ήδη αναφερθεί θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέραν του Φεστιβάλ Βιβλίου», πρόσθεσε.

 

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η επιτυχία των δύο πρώτων φεστιβάλ, με τη συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Κύπρο στέλνει ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον του βιβλίου. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μικρές ηλικίες, η μαζική και ενθουσιώδης συμμετοχή των παιδιών στις βιβλιοπαρουσιάσεις, ενθαρρύνει το Nicosia Book Fest να συνεχίσει πιο δυναμικά για την επίτευξη του πρωταρχικού του στόχου για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στη συνείδηση μικρών και μεγάλων

 

«Φέτος, προσδοκούμε σε μια διοργάνωση ακόμα πιο αναβαθμισμένη και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΓΤΠ που θα επιτευχθεί θα το πετύχουμε», ανέφερε, τέλος, ο κ. Κατσουρίδης.

 

Το πρωτόκολλο συνεργασίας προνοεί τη συνεργασία των δύο φορέων για την ετήσια διοργάνωση του Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας, καθώς και επέκτασή της, πέρα από το εν λόγω θεσμοθετημένο πλαίσιο, σε από κοινού δράσεις κατά τη διάρκεια του έτους τόσο σε ό,τι αφορά το Φεστιβάλ όσο και σε άλλους τομείς όπως είναι η διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η διεξαγωγή ερευνών και μελετών κ.ά.

bottom of page