top of page
yiannakis.jpg

Επίτιμος Πρόεδρος

Γιαννάκης Κολοκασίδης

Ο Γιαννάκης Κολοκασίδης γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1951 στη Λευκωσία. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια στο Οικονομικό Λύκειο Νεοκλέους. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία πήρε υποτροφία και το 1970 πήγε για σπουδές στην Λ.Δ. Βουλγαρίας. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Σόφιας.

Από το 1982 μέχρι το 2014, οπότε και αφυπηρέτησε, εργάστηκε στον μηχανισμό της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ως Επικεφαλής του Ιδεολογικού-Μορφωτικού Γραφείου ενώ διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ από το 1990 μέχρι το 2019.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΣΤΡΑ.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΝΕΠ από την ίδρυση του το 2012 μέχρι το 2021.

Από τον Απρίλιο του 2021 είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας.

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

Πρόεδρος

Μενέλαος Μενελάου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Οκτωβρίου 1974.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και  κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.   

Τον Οκτώβριο του 2001  προσλήφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στο βαθμό του Ακολούθου και υπηρέτησε στη Διεύθυνση Κυπριακού μέχρι τον Φεβρουάριο του 2003 οπότε αποσπάστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Το Φεβρουάριο του 2008 με την εκλογή του κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, επαναδιορίστηκε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου και ως μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας στις συνομιλίες για το Κυπριακό από τον Μάρτιο του 2008 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013.

 

Από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013, ασκούσε επίσης καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου.

 

Από την 1η Μαρτίου 2013, επανήλθε στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου υπηρέτησε στη Διεύθυνση Κυπριακού και Τουρκίας μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2014.

 

Από τις 3 Φεβρουαρίου 2014 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

 

Στη διάρκεια της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από το (2017 – 2018) υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκ μέρους της γεωγραφικής ομάδας Ασίας και Ειρηνικού.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα υπηρετεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ως Προϊστάμενος του Τμήματος Κυπριακού και Τουρκίας.    

 

Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο 13 ετών και μία  κόρη 10 ετών.

Αναπληρωτής Πρόεδρος

Κώστας Γουλιάμος

Ο Καθηγητής Δρ. Κώστας Γουλιάμος είναι ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι παράλληλα Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Πρυτάνεων και, συνάμα, εκπροσωπεί την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας, ενός συγκριτικού ερευνητικού προγράμματος το οποίο για τη μεθοδολογία και τη συλλογικότητά του κατέκτησε το κορυφαίο βραβείο Descartes. Διετέλεσε, επίσης, επί διετία εκλεγμένος Γραμματέας του διαπανεπιστημιακού και διεπιστημονικού Ινστιτούτου RUSELC στον Καναδά. Με βάση το έργο που έχει γράψει μαζί με το συνάδελφό του Καθηγητή στο Παν/μιο της Αλμπέρτα W. Anselmi, το πανεπιστημιακό περιοδικό “University of Toronto Quarterly” τους κατέταξε στους «επίγονους της Σχολής της Φρανκφούρτης». Μέρος της εργασίας του έχει μεταφραστεί στα Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Σλοβακικά κ.λ.π. Από το 1980 που ερευνά και διδάσκει σε πανεπιστήμια της Β. Αμερικής και της Ευρώπης, έχει εκδώσει με κριτική προσέγγιση ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων, κεφαλαίων και άρθρων. Ο Καθηγητής Γουλιάμος συμμετείχε επιπλέον στη σύνταξη δύο παγκοσμίων εκθέσεων για τα «ΜΜΕ, τον πολιτισμό και την επικοινωνία» που εκδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το International Institute of Communication. Το πρόσφατο βιβλίο του ( μαζί με τον Δρα. Χρ. Κασιμέρη) είναι το‘The Marketing of War in the Age of Neo-Militarism’, published by Routledge - Series: Routledge Advances in Sociology, 2012)

 

 

 

Γενικός Γραμματέας

Κωστάκης Κωνσταντίνου

Ο Κωστάκης Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από το χωριό Aστρομερίτης. 
Σπούδασε στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης Bουλγαρίας και είναι κάτοχος ΒΑ, MA Φιλοσοφίας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο "Kλίμεντ Oχριτσκι" της Σόφιας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα Κοινωνιολογικών Επιστημών από την Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας. 


Kατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Frederick University και είναι Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας. Από το 1995 μέχρι το 2008, εργάσθηκε στο Frederick Institute of Technology αρχικά στη βαθμίδα λέκτορα και στη συνέχεια στις βαθμίδες του Επίκουρου και Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικών-Πολιτικών Επιστημών. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας, μέλος της Aκαδημαϊκής Επιτροπής του Frederick Institute of Technology και μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Frederick University.


Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από τον Ιούνιο του 2006 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Kύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων. Έγραψε βιβλία επιστημονικά κείμενα, αναλύσεις, άρθρα και ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στην Kύπρο και το εξωτερικό.  Πήρε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια στην Kύπρο και το εξωτερικό, όπου κατέθεσε εισηγήσεις και έκανε παρεμβάσεις. Από το Φεβρουάριο του 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2009 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Plus TV. Aπό το 1995 μέχρι το 2006 εργάσθηκε ως πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα "Xαραυγή". Συμμετείχε σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό για κάλυψη συνομιλιών για το Kυπριακό, θεμάτων της Eυρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς πολιτικής

 

 

 

Οικονομικός Διαχειριστής

Νίκος Κουζουπής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέλη:

Νίκος Μούδουρος

Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επίκεντρο τον μετασχηματισμό της Τουρκίας και την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ. Την περίοδο 2008-2013 εργάστηκε ως συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για τουρκικά και τουρκοκυπριακά θέματα. Είναι Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τα ερευνητικά του πεδία επικεντρώνονται στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, σε ζητήματα κοινωνικού, πολιτικού μετασχηματισμού της Τουρκίας, καθώς και στην εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

 

Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Ο Μετασχηματισμός της Τουρκίας: Από την κεμαλική κυριαρχία στον «ισλαμικό» νεοφιλελευθερισμό (Εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2012) και του βιβλίου State of Exception in the Mediterranean: Turkey and the Turkish Cypriot Community (Palgrave Macmillan, 2021). Άλλες μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.


http://ucy.ac.cy/dir/el/component/comprofiler/userprofile/moudou 


https://ucy.academia.edu/NikosMoudouros

Κίκης Καζαμίας

Μαρία Πελεκάνου

Η Μαρία Δανέζη Πελεκάνου αποφοίτησε το 2003 με πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και δευτερεύον πτυχίο Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνέχισε σπουδές στο College d’ Europe του Βελγίου όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Σπουδών Διακυβέρνησης. Έχει, επίσης, ολοκληρώσει με επιτυχία το 2020 μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με ειδικότητα την Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Εργάζεται ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Στο παρελθόν εργάστηκε στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με πρακτική άσκηση στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας και προηγουμένως ως Διοικητική Λειτουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Συμμετείχε το 2006 στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» (Millennium Development Goals) και το 2000 σε Σεμινάριο του Ινστιτούτου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου με Βραβείο Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών στη Θεσσαλονίκη. Έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση μεταπτυχιακών σεμιναρίων για «Πολιτικά Κόμματα και Κομματικά Συστήματα» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Αλέξης Αλέκου

Άντης Ζήσιμος

Ο Άντης Ζήσιμος κατέχει διδακτορικό στη χημεία από το University of North London και εργάστηκε για σειρά ετών ως ακαδημαϊκός ερευνητής στο University College London (UCL). Τα τελευταία δώδεκα χρόνια εργάζεται στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης όπου το ερευνητικό του έργο εντάσσεται στα πεδία της εφαρμοσμένης γεωχημείας, της γεωχημικής χαρτογράφησης των εδαφών, της αστικής γεωχημείας, της ρύπανσης του περιβάλλοντος από χημικά αίτια και στο πεδίο των περιβαλλοντικών Κοινων. Έχει εκδώσει πέραν των 50 πρωτότυπων εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κάνει πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Διετέλεσε μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον που ιδρύθηκε στις 26 Μαρτίου 2008, μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ του Επίτροπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου Διαπραγματευτή. Σκοπός της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον (BTCE) ήταν αφενός να αναδειχθούν και να επιλυθούν περιβαλλοντικά ζητήματα σε όλο το νησί και αφετέρου να προωθηθούν ιδέες για τον σχεδιασμό ενός κοινού περιβαλλοντικού σχεδίου στο πλαίσιο της τότε προσπάθειας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εργάστηκε επίσης ως λειτουργός Προεδρίας κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012.

20210514_123308.jpg
69a1864b08b8e0e563a1305583a688ff_L.jpg
kikis-kazamias.jpeg
KOSTAKIS.jpg
KOUZOUPIS.png
moudouros.jpg
Andypic (1).jpg
maria-pelekanou1.jpg
alekou.png
bottom of page