ΜΥΑΡΗΣ Γιώργος Κ.
Λογοτεχνικές αναπαραστάσεις του πραξικοπήµατος και της εισβολής στην Κύπρο του 1974
Περίληψη
Τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 (η υπονόµευση της Κυπριακής Δηµοκρατίας και η πραξικοπηµατική ανατροπή του νόµιµου προέδρου Μακαρίου από την αµερικανοκίνητη φασιστική στρατιωτική ελλαδική δικτατορία και την εθνικιστική «ΕΟΚΑ Β», µε την επακόλουθη αιµατηρή επέµβαση/εισβολή του τουρκικού στρατού και την κατοχή του 37% της Κύπρου) επηρέασαν την καθηµερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά και τις δοµές του πνεύµατος, του τρόπου του συναισθάνεσθαι, του συνυπάρχειν και του σκέπτεσθαι στην από αιώνες πολυπολιτισµική κοινωνία της Κύπρου.
Αποτυπώσεις εντοπίζονται, µεταξύ άλλων καλλιτεχνικών έργων, στα µυθιστορήµατα, στα χρονικά/µαρτυρίες, στις συλλογές διηγηµάτων, στις διάσπαρτες µεµονωµένες δηµοσιεύσεις ποιηµάτων ή σε εκδοµένες συλλογές.
Δραµατικότητα και τραγικότητα, συµπυκνωµένες στην καθεµιά ξεχωριστή περίπτωση κατοίκου της Κύπρου, συνέτειναν στην έκρηξη γραφής τόσο στην ποίηση όσο και την πεζογραφία µε αισθητικά ενδιαφέρουσα ποικιλία εκφραστικών µέσων. Διαµόρφωσαν µια (αποσπασµατική) «Λογοτεχνία της Αντίστασης».