ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS PLUS

Anti-bullying policies and guidance for the youth

Το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανέλαβε την διεξαγωγή ενός σχεδίου ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης παιδιών ηλικίας 13 – 18 αναφορικά με τα ζητήματα ρατσισμού και εκφοβισμού στους αθλητικούς χώρους και ιδιαίτερα μεταξύ των αθλητών με τίτλο:

Anti-bullying policies and guidance for the youth

Οι Αθλητικές ακαδημίες έχουν να διαδραματίσουν ένα ιδιαίτερο ρόλο στην καταπολέμηση του εκφοβισμού που παράγεται μέσα από τη δράση των παιδιών, των επιδόσεων τους αλλά και την πίεση που ασκείται πολλές φορές από το περιβάλλον για καλύτερη απόδοση. Ταυτόχρονα, καταπολεμώντας το φαινόμενο του εκφοβισμού, μπαίνουν ακόμη πιο γερές βάσεις για τη καλλιέργεια νέων αθλητών που αποδέχονται τη διαφορετικότητα, την πολυπολυτισμικότητα, εξαλείφοντας φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και ενισχύοντας το fair play.

Το σχέδιο αυτό εντάχθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου στην ειδική Δράση 3 η οποία επιδιώκει την επαφή των νέων με φορείς χάραξης πολιτικής και ολοκληρώθηκε σε τρεις συναντήσεις μεταξύ Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2019.

Το σχέδιο είχε ως στόχο την πρόληψη φαινομένων εκφοβισμού στους αθλητικούς χώρους και στην ευαισθητοποίηση ενάντια σε αυτό. Ο στόχος επιτεύχθηκε μέσω ορισμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων και άλλων διαδράσεων. Το εκπαιδευτικό πακέτο που προτείναμε περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ομαδικά παιχνίδια, βίντεο και παρουσιάσεις για την πρόληψη του εκφοβισμού και ευαισθητοποίηση των νέων.

Ο στόχος του σχεδίου ήταν διττός. Πρώτον, θα φέρει σε επαφή τους νέους ανθρώπους με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν σχετικά με τα ζητήματα του ρατσισμού και του εκφοβισμού και να δοθούν πιθανές λύσεις. Δεύτερον, τα παιδιά των ακαδημιών είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια που εξηγούσαν το φαινόμενο του ρατσισμού και εκφοβισμού, δόθηκαν πληροφορίες, ενισχύθηκε η γνώση τους και ενδυναμώθηκαν ως προσωπικότητες με τρόπο που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα στα καθημερινά τους βιώματα.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

από τις δράσεις του σχεδίου

  • w-facebook
  • Twitter Clean

     Ανδρέα Παπακώστα 1, 1037, Καϊμακλί, Λευκωσία, Κύπρος /  τηλ. 22432111 / φαξ. 22432112 / info@inep.org.cy